Skip to main content

CALL 1.800.EINSTEIN ²

Latest News

  • Einstein Medical Center Philadelphia Enhances Campus with Historical Strickland Columns

    Published: 04/25/2013


    For years, six large marble columns greeted patients and visitors to the campus at Einstein Medical Center Philadelphia. After nearly a decade and a half in storage, the Strickland Columns will once again welcome those who visit the campus of Einstein Healthcare Network’s flagship academic medical center.

    “Thanks to the tremendous generosity of the Einstein Auxiliary, a significant icon of the organization’s commitment to training the next generation of physicians and mission to provide quality healthcare to the region, will once again stand tall,” said Barry R. Freedman, President and CEO of Einstein Healthcare Network.

    The Strickland Columns, standing 24-feet tall and three feet wide each, were originally a part of the United States Mint designed by “The City Architect,” William Strickland in 1829. The columns were donated to Einstein in 1904 and placed at Old York Road where they remained for nearly 100 years. The columns, which are the only remains of the United States Mint that resided on Chestnut Street at Juniper, were removed from the Einstein Campus in November 2000 when the entrance at Old York Road was modified and the traffic pattern changed.

    “We’re proud to restore these columns and bring them back to campus where they belong,” said Freedman. “We have a long standing tradition here and are committed to the city of Philadelphia. These wonderful columns serve as a physical representation of that commitment, on display for all to see.”

    The Strickland Columns began to arrive at Einstein Medical Center Philadelphia on April 11 and the completion of the installation took place on April 19. The restoration and installation of the columns was made possible by a generous donation from the Einstein Auxiliary, and is part of Einstein’s ongoing campus improvements which includes enhanced exterior lighting, new directional wayfinding and signage, and valet parking at multiple locations on campus.

    A second phase design is expected to begin upon the completion of the Strickland Columns installation. A new sitting area, complete with a reflective area and new landscaping will provide visitors and employees with a respite area in an enjoyable outdoor setting.

    (See a photo album of the columns going up on our facebook page!)

  • Communications Team